Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Никогаш не го ставајте мобилниот телефон под перница, додека спиете

Последните истражувања покажале дека осум до десет отсто од луѓето спијат со својот мобилен телефон под перница, пишува Naturalhealth.

Др. Charles Czeisler тврди дека најголемиот проблем на мобилните телефони е нивната вештачка светлина која лошо влијае на нашето тело. Мозокот мисли дека е ден, светлото стимулира клетки во рожницата и испраќа порака дека е време за будење.

Следниот пат кога ќе легнете во кревет и не можете да заспиете, изнесете го мобилниот телефон од соба. Близината на телефонор влијае на вашиот сон и предизвикува несоница, главоболка, вртоглавица и проблеми со сонот.

Обидете се да спиете во соба без електрични уреди, вашето тело ќе ви биде благодарно.

Во тренд…